Is de Tile tracker beter dan Apple AirTags?

De Tile bluetooth trackers bestonden al een tijdje voordat Apple met zijn eigen tracker op de markt kwam, genaamd Apple AirTag. Beide gadgets hebben één functie: namelijk het makkelijk terugvinden of in de gaten houden van je persoonlijke spullen, zoals sleutelbos, handtas, portemonnee etc. Hoewel de trackers beiden dezelfde functie hebben, zijn er wel degelijk grote verschillen tussen de AirTag en Tile. Om de vraag te kunnen beantwoorden welke van de twee trackers beter is, moeten we de verschillen eerst in kaart brengen.

AirTag en Tile modellen

De Tile heeft op dit moment (2022) vier modellen, namelijk Mate, Pro, Slim en Sticker. Ze zijn allemaal leverbaar in de kleur zwart, behalve Mate en Pro, deze komen ook in wit. De Tile Mate heeft een vierkant model met afgeronde hoeken en een oogje waarmee de tracker bevestigd kan worden aan een sleutelbos. De Tile Pro is iets langer, heeft een rechthoekige vorm en is ook voorzien van een oogje. De Tile Slim heeft een handig plat formaat, zoals een credit card en kan hierdoor eenvoudig in een portemonnee meegenomen worden. De Tile Sticker heeft een kleine ronde vorm en heeft als enige een 3M laag op de achterzijde waarmee je deze kunt plakken op je persoonlijke spullen, zoals op een afstandsbediening of onder de fietszadel.

Momenteel heeft Apple één model van de AirTag, namelijk een wit rond schijfje met aluminium achterzijde. Om de AirTag ergens aan te kunnen bevestigen zijn accessoires nodig.

Tile en AirTag specificaties

We vergelijken de trackers op de volgende kenmerken: bluetooth bereik, batterijduur, waterbestendigheid, afmeting.

  Apple AirTag Tile Pro Tile Mate Tile Slim Tile Sticker
Kleur Wit Wit of zwart Wit of zwart Zwart Zwart
Bluetooth bereik 100 m 120 m 76 m 76 m 76 m
Batterij Vervangbaar (CR2032) Vervangbaar (CR2032) Niet vervangbaar Niet vervangbaar Niet vervangbaar
Waterbestendigheid Waterbestendig (IP67) Waterbestendig (IP67) Waterbestendig (IP67) Waterbestendig (IP67) Waterbestendig (IP67)
Afmeting 3,19 cm diameter 58x32x7,5 mm 37,8x37,8x7,1 mm 85,5x54x2,5 mm 27x7,8 mm
Prijs (leverancier) 35 euro 34,99 euro 24,99 euro 34,99 euro 29,99 euro

 

AirTag en Tile bluetooth tracker personaliseren

Een bluetooth tracker zoals Tile of Apple AirTag is een handig en leuk apparaatje om kado te doen aan bijvoorbeeld iemand die vergeetachtig is of houdt van gadgets. Het is extra leuk als je zo'n tracker kunt personaliseren met een tekst, foto of logo. Ideaal als relatiegeschenk! Bij ons zijn alle Tile modellen te bedrukken met full color ontwerpen, zowel op de voor- als achterzijde (behalve bij de Tile Sticker).

De AirTags hebben beperkte personaliseringsopties. Bij Apple zijn de AirTags kosteloos te graveren met slechts maximaal vier letters of emoji's.

Compatibiliteit van Tile en AirTags

De Tile modellen werken op zowel iOS als android toestellen. Tevens werken ze met Alexa, Google Assistant en IFTTT. De Tiles stel je makkelijk in met de gratis Tile app.

Voor de Apple AirTag bestaat geen dedicated app, maar werkt met de 'Zoek mijn' app. Om AirTag te kunnen instellen en gebruiken heb je een Apple-ID nodig. Een AirTag is dus meer bedoeld voor Apple gebruikers. Een Airtag kan echter ook door android toestel worden herkend en uitgelezen middels NFC. Als je met de achterzijde van je telefoon tikt op de AirTag, dan wordt je geleid naar een webpagina met informatie over de AirTag. Is de AirTag als verloren/gestolen opgegeven, dan worden contactgegevens getoond.

Tile en AirTag connectiviteit

Beide trackers maken gebruik van bluetooth technologie om verbinding te maken met je telefoon. Het bluetooth bereik is ongeveer 100 meter. Ben je binnen bluetooth bereik dan kan je een geluid laten afspelen om de tracker terug te vinden. Ben je buiten bluetooth bereik, dan wordt gebruik gemaakt van de community. De Apple community bestaat uit miljoenen Apple apparaten die het 'Zoek mijn' netwerk gebruiken. Heb je een iPhone 11 of hoger, dan wordt gebruik gemaakt van de U1-chip voor Ultra Wideband. Hiermee kan je heel nauwkeurig de AirTag tervinden. Middels een pijl op het scherm wordt je geleid naar de AirTag. Bij Tile wordt gebruik gemaakt van het netwerk van miljoenen Tile gebruikers. Dit netwerk is groot, maar lang niet zo groot als die van Apple. Hierdoor kan het ook iets langer duren voordat de Tile is gelokaliseerd.

Op zowel Tile als AirTag trackers zit een knop waarmee je een geluid kunt afspelen op je telefoon. Handig als je je telefoon kwijt bent.

Conclusie Tile en AirTag vergelijking

De Tile en AirTags hebben in feite dezelfde functie, maar verschillen in enkele opzichten. Welke tracker beter is, hangt af van de doelgroep. Ben je een fervente Apple gebruiker en heb je een iPhone 11 of hoger, dan biedt de AirTag het meeste gebruiksgemak. Het Apple eco systeem maakt het installeren en gebruik van de AirTag zeer makkelijk. Qua personalisering is het echter zeer beperkt.

De Tile daarentegen kan je volledig bedrukken met je eigen ontwerp, zoals tekst, foto of logo. De Tile is geschikt voor Apple en android platformen en werkt tevens met Google Assistant, Alexa, Siri en IFTTT. Je hebt keuze uit meer modellen en kleuren. De Tile is ook goedkoper. Al deze kenmerken maakt de Tile zeer geschikt om weg te geven als cadeau. Samen met een opdruk is de Tile bluetooth tracker het perfecte (relatie)geschenk.

 

Gerelateerde producten